söndag 28 november 2010

Söndagsbilden: Gengångarblues



Gengångarblues

Snart är det ett nytt år igen,
vår värld ett öppet sår igen.
Vi undrar var vi står igen
och frågar hur vi mår igen.
När kommer det bli vår igen
då livskraften vi får igen
som människor som går igen?



Poetisk tolkning: Victor Estby

fredag 26 november 2010

Dagens dagsvers: Försvarsstrategi

Hur man ska bemöta Sverigedemokraterna diskuteras flitigt. I nya numret av ST Press uppmärksammar jag hur TCO tar sig an problemet, något det kan ligga en del i:

När TCO träffar politiker ska även Sverigedemokraterna bjudas in. Men TCO ska aktivt arbeta mot de värderingar partiet står för.

Försvarsstrategi

När stöveltramp marscherat in
i maktens alla trappor,
då skyddar aldrig någonsin
mot vindens tänder i ditt skinn
de tjockaste av kappor.

Då finns just inget mer beslut,
får vi nog ha i minne,
än att försöka driva ut
det som redan är inne.
Vårt öppna, svenska vara
det måste vi nu klara
att verkligen försvara.

tisdag 23 november 2010

En för alltid försvunnen novell

Efter att ha ätit en trevlig lunch med en vän och kollega och sedan skrivit en riktigt fin vers ringde firman som kanske skulle kunna rädda innehållet i min kraschade hårddisk. (Ja, den la av i slutet av förra veckan.)Det kunde inte firman. Eventuellt kan någon annan firma göra det för en ganska stor summa. Det betyder att min påbörjade novell i samlingen jag jobbar med förmodligen är försvunnen för alltid. I och med att jag inte har sparat novellen någon annanstans. Ännu en novell ur samlingen, den gången helt färdigskriven, har gått samma väg tidigare. Det man inte har i huvudet får man ha i händerna. Bara att skriva om.

måndag 22 november 2010

Dagens dagsvers: Efterlevandeskydd

I senaste numret av DIK forum (i papperstidningen föll sista raden tyvärr bort, men här följer den fullständiga versionen) lyder min dagsvers så här:

Antalet minnessidor över döda människor på nätet blir allt fler.

Efterlevandeskydd


Det är inte längre förmätet
att tro att rätt många ska minnas
din tid i vår värld någonstans.
Du tillhör inte majestätet
och får aldrig kändisens glans,
men minnenas trådar ska spinnas
ändå så du fastnar på nätet.
Nu räcker det nästan att finnas
för att folk ska tro att du fanns.

söndag 21 november 2010

Söndagsbilden: Där snurrar Moder Jord



Där snurrar Moder Jord

Det sägs men stannar inte kvar vid ord:
Bland stumma stjärnor, kallare än snö
som bara flammar till när de ska dö;
emellan universums svarta hål
som gapar sina bottenlösa vrål,
där växer det, där snurrar Moder Jord.




Poetisk tolkning: Victor Estby

onsdag 17 november 2010

Dagens dagsvers: Dialog om framtiden

Vuxna vill alltid prata om framtiden när det gäller ungdomar. Så här till exempel, återger jag i nya numret av Gaudeamus, när studenterna inte vill anamma det som anses vara framtiden.

tisdag 16 november 2010

Lektören, redaktören och författaren

Läst manus idag. Är klar med ett och sedan är det bara att sätta igång med nästa. Det ena är jag lektör för, det andra redaktör. Skillnaden är väl på ett ungefär att lektören läser lite mer tillbakalutat och ger en något mer allmän kritik. Medan redaktören arbetar mer med manuset, lutad över det. Knådar igenom hela manuset, medverkar mer. Har större ansvar. Jobbar med författaren.
Nyss tog jag en paus i lektörandet och skrev lite på novellsamlingen. Sedan är det dags att ge sig på redaktörandet med nästa manus. Det är tur att växelbruk är min melodi.

måndag 15 november 2010

Wall Street, Wallenberg och Lars Forssell

Tog en paus från manusläsandet i eftermiddags och drällde runt på favoritantikvariatet och såg nya "Wall Street"-filmen på bio. Klart godkänt får den. Ögonen tårades flera gånger och sådana här filmer behöver vi se för att fortsätta begripa hur galen vår värld är. Att bygga en värld på girighet och skakiga spekulationer känns ju inte särskilt klokt. Filmen visar också att få av oss är utan skuld, vi är i stort sett alla med i lånandet och pengajakten. Det är svårt att stå utanför världen. Men vi kan också göra något åt alltihop. "Wall Street" hoppas på goda börsmäklare. Det räcker inte förstås. Men en början är det kanske. På tunnelbanan hem läste jag i min nyinköpta Lars Forssell-bok om revolution och Wallenberg, som "polat med Tubman" och "bolat med Krupp". Jag läser om Sverige, landet "där kanonen blommar".
Nej, vi kan nog inte enbart förlita oss på goda börsmäklare.

Estby Media på stan

Det är märkligt. När jag just nu bara har skrivbordsjobb, lektörsläsning och dagsversskriveri, måste jag hela dagen idag bege mig ut på stan och jobba. Elementen i skrivarlyans kåk ska justeras. Vilket betyder hantverkare hela dagen, avstängt vatten och avstängd värme. Inget annat val än att lämna skrivarlyan alltså.
Men dagen började inget vidare. När jag avslutat caféfrukosten krånglade det mobila bredbandet, begränsad åtkomst flinade det hur mycket jag än startade om modemet och nätet. När jag till slut helomstartat datorn gav modemet med sig. Så nu har jag fått i väg en vers till en uppdragsgivare och ska nu ägna mig åt läsningen.
Och förmodligen pausar jag med ett biobesök i eftermiddag.
Klart slut från Estby Medias mobila redaktion.

söndag 14 november 2010

Söndagsbilden: Till Nelly Sachs, fyrtio år försent


Till Nelly Sachs, fyrtio år försent

De kunde inte skydda dig från alla tyskspioner
som följde dig med ögonen bland dina pelargoner.
Men gav dig sitt förnämsta pris, så ja vem hade trott:
de läser inte vad du skrev, men vet var du har bott.
Kom nu så går vi hand i hand, långt bort från detta land
från Sverige, Stockholm, Beckomberga och från Bergsundsstrand.



Poetisk tolkning: Victor Estby

fredag 12 november 2010

Dagens dagsvers: Utanförskaparna

Min dagsvers i nya numret av ST Press:

ST kräver att regeringen sätter stopp för utförsäkringarna och kritiserar regeringens höstbudget för att inte alls hjälpa människor i utanförskap.

Utanförskaparna

Vad bråkar ni och kritiserar för
när vi med våra händer sammetsmjuka
vill ställa människorna utanför?
Det tjänar inget till att alla gapar,
vi jobbar också fast vi är rätt sjuka
och lever utanför det som vi skapar.

torsdag 11 november 2010

Böcker till basar

Nu i eftermiddag ska jag träffa en kollega vars dotters klass ska ha en julbasar. Jag ska lämna över några av mina och farsans ungdomsböcker, som tillsammans med andra författares böcker ska säljas på basaren. Helst signerade ska det vara, så det är de nu.
Det är ju snart jul.

onsdag 10 november 2010

Frilanslivet - Det bästa med

Träffade en vän och åt lunch idag. Efteråt åkte jag till ett av mina favoritantikvariat och lufsade omkring där en stund. Rotade fram några böcker av Ivar Lo-Johansson jag inte redan hade och ett par till av Alf Henriksons versböcker.
Frilansandet är ett nötande, kvälls- och helgjobbande. Men det innebär också att man kan kliva in på ett antikvariat en eftermiddag och traska runt där så länge man behagar utan att någon jäkel har synpunkter på det. Tillsammans med att knalla på bio när man vill och ligga i soffan när man läser är det här kanske det bästa med frilanslivet.
Jag gillar det.

tisdag 9 november 2010

Gårdfarihandlare i ord



Frilansandet är att vara gårdfarihandlare i ord. Släpa omkring sin kärra från dörr till dörr och sälja sina ord till dem som öppnar. I min mormors lappska barndomsby drog en gårdfarihandlare runt med sina varor på tjugo-trettiotalet. Men jag slipper ge mig ut med kärran på hans leriga vägar i en sådan snöstorm som dragit över landet idag. Och rätt ofta öppnas dörrarna och nog går orden på min kärra åt. Gårdfarihandlaren i mormors by hette Piss-Viktor. Jag har det nog i mig från början.

måndag 8 november 2010

Frilansveckan har börjat igen - med en paus

Som så ofta började frilansveckan med en sorts paus. Jag skrev klart ett lektörsutlåtande igår kväll och lät det ligga över natten. Justerade några småskavanker imorse och skickade iväg utlåtandet till uppdragsgivaren. Sedan infann sig pausen. Den där stunden av lugn man behöver för att känna att man gjort något färdigt, avslutat något. För att inte bara gå runt, runt - i ekorrhjulet eller upp och ner med sisyfosstenen. Sedan skrev jag ut ett nytt manus jag ska läsa under veckan. Och nu har jag satt mig för att skriva en vers jag ska skicka till en uppdragsgivare imorrn.

söndag 7 november 2010

Söndagsbilden: Tystnaden mitt i



Tystnaden mitt i

Om du bara hade lite tid att vänta
på en tystnad mitt i dagens brus
skulle skogen mellan träden få en glänta
som när natten omsluter ett ljus.




Poetisk tolkning: Victor Estby

måndag 1 november 2010

Dagens dagsvers: Stridsfråga

I nya numret av LO-tidningen frågar jag verserat alla krigande och krigsförespråkare om freden.

Medan frilanslivet tänker på annat

Lämnade en krönika till en uppdragsgivare i fredags. Idag och resten av veckan blir det läsning av manus. Annars lever i huvudet en massa bokprojekt som får vänta lite med att bli färdigställda. De får ligga till sig helt enkelt. Mogna.