måndag 31 maj 2010

Om jag är Mumintrollet, vem är du?

Jag gjorde ett roligt test nu på morgonen, inspirerat av Eva Swedenmark. Testet finns på Barnens bokklubb. Och jag blev mest lik Mumintrollet:

"Du är mest lik Mumintrollet. Han är pålitlig, snäll, äventyrlig och nyfiken på det mesta, men samtidigt ganska rädd av sig. Han vågar sällan ge sig ut på äventyr på egen hand. Mumintrollet bor med sin mamma och pappa och han älskar verkligen att bo i Mumindalen. Han har många vänner som han alltid ställer upp för."


Vem är du mest lik i Mumindalen?

söndag 30 maj 2010

lördag 29 maj 2010

Märkvärdiga Karlfeldt

Läst lite Karlfeldt-dikter ikväll. Det ser inte så märkvärdigt ut, en del av det, och ändå har de betytt så mycket för så många. Och det , mina vänner, är märkvärdigt.

fredag 28 maj 2010

Skrivdag, läsdag

Skrivdag idag, läsdag imorgon. Skrivarlyan min borg. Lämnar den inte gärna, vilket är tur, eftersom jag egentligen inte hinner lämna den heller.

torsdag 27 maj 2010

Dagens dagsvers: Den svenska bordellen

Min dagsvers i nya numret av ST Press lyder sålunda:

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP) vill ha lagliga bordeller i Sverige, skriver Borlänge Tidning. Lagligheten ska öka tryggheten för de prostituerade, säger hon.

Den svenska bordellen

Om orättvisan funnits jämt och lever än
blir den då mer behaglig
för att vi gör den laglig?
Och blir den mindre om vi accepterar den?

onsdag 26 maj 2010

Mera bruk i baljan boys!

Skriver igen. Och när Pockettidningen R-numret är färdigt väntar någon längre kulturartikel, en handfull dagsverser och när antologin är skickad till tryckeri, förhoppningsvis kring midsommar är jag igång med minst ett bokprojekt till. Roligt att ha något att göra på dagarna (och kvällarna). Mera bruk i baljan boys!

tisdag 25 maj 2010

Pockettidningen R - Som att skriva en bok

Skriver och skriver och skriver. Börjar bli klar med Pockettidningen R:s jubileumsnummer. Tidningen fyller fyrtio år i år. Andra gången jag skriver ett helt nummer för tidningen. Gjorde ett nummer om finanskrisen förra året. Det är som att skriva en bok och man har stor frihet när det gäller textlängder. Texterna får själva hitta sin form och längd, vilket är roligt och beftiande i dessa snuttifierade tider. Jag är också redaktör för numret och har sett att andra skrivit. Många spännande och roliga röster utlovas.

söndag 23 maj 2010

Söndagsbilden: Lövverket



Lövverket

I tider som är skeva
så låter den väl ganska späd,
den textrad av Di Leva
där vi är löv på samma träd.
Men ordspråken, de hävdar dock
att allting har en ände.
Så envar kan än bli en flock,
om det var här vi vände.



Poetisk tolkning: Victor Estby



Tidigare söndagsbilder:

lördag 22 maj 2010

Frilansarens växelbruk fortsätter

Reportageskriver, stryker och tricksar. Varvar detta med att korrekturläsa och stryka och tricksa. Växelbrukar för fullt alltså denna lördag. Läsandet och skrivandet fortsätter.

fredag 21 maj 2010

Arbetarlitteraturen är på gång!

Följer John Swedenmarks piggögda och roliga rapportering på LO-tidningens kulturblogg från Biskops-Arnös stora seminarium om den nutida arbetarlitteraturen. Medan jag mellan mina egna journalistskrivpass korrekturläser en kommande liten klassiker i denna arbetarlitteratur, nämligen Föreningen Arbetarskrivares antologi "Skarpt läge", som kommer ut i höst. Med bidrag från författare som Jenny Wrangborg, Maria Hamberg, Sven Wernström, Torgny Karnstedt och Aino Trosell kan det ju inte bli annat än spännande, roligt och brokigt. Men lika spännande är bidragen från författare som Erik Pousette, Micke Evhammar, Birgitta Edberg, Mimmi Sandberg, Pelle Olsson och många fler. Håll ögonen öppna i höst! Arbetarlitteraturen är på gång! Skarpt läge!

torsdag 20 maj 2010

Skrivit på mig en tennisarmbåge

Ojojoj, vad jag har skrivit idag. Skriver ut intervjuband och har skrivit ut så det känns som att jag dragit på mig en tennisarmbåge. Frågade nyss bossen på Estby Media om jag fick ta lite ledigt nu. Det gick bra, sa han. En rar chef på det hela taget, som Ture Sventon eller Heikki Vesa skulle ha sagt.

Bra att gå på releasefester

Var på releasefest igår. För författare är det bra att vara på sådana då och då. Dels för att man ser att man kan bli klar med en bok och dels för att så många på festen undrar när man blir klar med den där boken. Träffade bland annat en på festen, vars gäststuga i Stockholms skärgård jag hyrde och satt och skrev i för fem år sedan. Då skulle jag skriva en roman, men redan första kvällen jag kom ut hade jag skrivit en novell. Och på den vägen har det fortsatt. Novellsamlingen är nu i alla fall en novellsamling till omfånget. Och att stryka och lägga till i. Romanen blev det också lite skrivet på och jag fick en massa bra idéer där ute i skärgården. Det är bra att gå på releasefester, som sagt.

onsdag 19 maj 2010

Musik till arbetet


Lite musik till arbetet kan vara på sin plats. Ibland underlättar det lite. Brukar ni lyssna på musik när ni jobbar? Vad lyssnar ni på i så fall?

tisdag 18 maj 2010

Rimmaren Estby resonerar rim med VI-redaktör

Munhuggs i all vänskaplighet med tidningen VI:s briljanta kulturredaktörsvikarie tillika fenomenale författaren och reportern Peter Fröberg Idling på hans blogg. Han vill räkna ut rimmen i den svenska litteraturen och rimmaren Estby försöker förstås få honom att ta reson.

Reportrande, redaktörande och författarbesök

Ett jobb lämnat och en massa skrivande och mailande kring antologin. Ungefär så kan man sammanfatta dagen. Reportern och redaktören öser på inför sommaren. Fått några trådar till nya jobb och en förfågan om författaren Estby gör författarbesök. Det gör han så klart. Har ju pratat mycket på bibliotek, i skolor och på bokmässor genom åren. Roligt att möta läsare och andra bokintresserade öga mot öga. Annars är läsaren en ganska diffus figur för en författare.

måndag 17 maj 2010

Mellan jobben - lunch med Frank

Idag har jag skrivit och läst och redigerat. Håller på med korrekturläsningen och lite annat fix kring antologin också. Sedan har jag fått ännu ett redaktörsuppdrag för en bok som ska komma ut i höst. En hel del att göra både nu innan sommaren och under den, alltså.

Men jag och U hann ändå ta en lunch på stan med Frank och hans fina föräldrar idag. Och när han ätit klart var leendet aldrig långt borta. Och ja, det är förstås U han ler mot på bilden. Han är redan svår på damer när han precis lärt sig stå. Hur ska det då inte bli när han kan rusa efter dem?

söndag 16 maj 2010

Söndagsbilden: Nyktert konstaterande




Nyktert konstaterande

Ett missöde sägs finnas gömt
i världens alla glas.
Men ändå fylls vi av extas,
och världen gör en skön grimas
när glaset väl är tömt.
Visst mår vi inte bara gott –
en del går helt i kras.
Men när vi fokuserar blott
och bart på det som spricker
så har vi inte alls förstått
varför så många dricker.


Poetisk tolkning: Victor Estby


Tidigare söndagsbilder:

En rad med stenar
Mänsklig matematik

Människoytan
På tröskeln
Idag röd...
Gråbergssång 2.0
Bilden av människohoppet

Svensk byggnorm
Safe Love

Psalm för Kunskapens träd
Vintervisst

lördag 15 maj 2010

Mitt Stockholm är grönt

Det våras på Söder idag. I den här stan föds bara maskrosbarn och asfaltsbarn. Lyssnar på Noice. Inatt é hela stan vår.

Först skriva, sedan utelunch

Idag blir det nog lunch i vårsolen. Vinden fläktar lojt. Det är varmt ute. Men först ska jag skriva.

torsdag 13 maj 2010

Nytt uppdrag för Estby Multimedia

Nej, nu ska jag snart sätta mig och läsa inför en intervju med en författare imorgon. Estby Multimedia rycker ut igen. Intervjua, skriva och plåta. Inte klokt vad man kan!

onsdag 12 maj 2010

Skribenterna som ger mig energi


Läst några sonetter av Lotta Olsson ikväll. Hon är för jäkla säker. En av mina absoluta rim- och versfavoriter. Oj, så elegant hon verkar föra fingrarna över tangentbordet. Orden dansar fram. Därefter lyssnade jag på några av Tage Danielssons texter på Spotify. Han var en sådan vän med orden, liksom killade dem bakom örat och fick dem att slå just de lekfulla kullerbyttor han ville. Bra att läsa skribenter som är så jävla bra i den genre man själv verkar i. Bra för energin.


Vilka skribenter/författare ger er energi?

Ny vers skickas nu

Det blev en vers skriven igår kväll och godkänd av U. Så nu går den iväg till nästa uppdragsgivare. Lite lyckorus bubblar i kroppen när jag fått till en vers. Ger mer energi till intervjuskrivandet jag också pysslar med just nu.

tisdag 11 maj 2010

Dagens dagsvers: Regeringsförklaring

Här kommer min senaste dagsvers i ST Press:

Skatteverket är i djup ekonomisk kris, och har bett regeringen om närmare 400 miljoner kronor extra bara för i år. Men några sådana pengar erbjuds inte i vårbudgeten.

Regeringsförklaring

Om människor som hatar skatt
får styrande befattning
så är det inte konstigt att
ett skatteverk då med besked
rätt snart får svårt att räkna med
en särskilt stor uppskattning.

Sol ute, jobb inne


Sol över tangentbordet. Och här sitter man inne och skriver. Men jag klagar inte. Det finns ju folk som har jobb där de måste vara ute även när det inte är så här strålande vårdagar.

måndag 10 maj 2010

Fler Victorverser på nätet

Nu har Svenskläraren börjat lägga upp mina inkastarverser på sin hemsida. Här kan ni se den senaste versen, fint illustrerad av den lika galne som briljante Max Entin.

Dagens dagsvers: Valstädat

Här hittar ni senaste versen i LO-tidningen. "En rimmad analys av Alliansens valstrategi", som tidningen betecknar versen som.

Estby Medias arbetsvecka påbörjad

Måndag morgon igen. Och som vanligt började Estby Medias arbetsvecka redan igår. Dagsversen jag skrev då skickades till uppdragsgivaren imorse. Har fakturerat lite på morgonen och nu fortsätter jag med intervjuskrivandet.

söndag 9 maj 2010

Söndagsbilden: En rad med stenar




En rad med stenar

En rad med stenar är en rad med stenar
och kan väl inte bli så mycket mer
om det nu är det enda som du ser.
Då kan du inte se att nåt förenar
och ännu mindre kan du ju se vad
som gör att de tillsammans blir en rad.



Foto: José Figueroa
Poetisk tolkning: Victor Estby


Tidigare söndagsbilder:

Mänsklig matematik
Människoytan
På tröskeln
Idag röd...
Gråbergssång 2.0

Bilden av människohoppet
Svensk byggnorm
Safe Love
Psalm för Kunskapens träd

Vintervisst

lördag 8 maj 2010

Klart det går med noveller

Om någon missat det, så är noveller det jag mest pysslat med skönlitterärt senaste tiden. Noveller kan vara svåra att få publicerade och utgivna i bokform. Men det är klart att det är som med precis allt annat: Det går. Här lite tankar om novellskrivande och novellutgivning av kollegan Aino Trosell, som förresten medverkar med inte mindre än två briljanta noveller i antologin jag är redaktör för.

Blomstermånad kring skrivarstugan

Efter en hektisk dag med skrivande, hämtning av en bok inför en intervju i nästa vecka och styrelsemöte i Liv i Sverige hämtade jag en hyrbil, packade klart väskan och lite annat och for till skrivarstugan. Var framme mitt i natten. Men var ändå uppe vid åtta. Och trots att det våras ordentligt kring skrivarstugan och blomstermånaden maj verkligen gör skäl för namnet blir det nog en del mer skrivande idag.

torsdag 6 maj 2010

Brita Borg lever kvar hos oss


På sin plats att hylla en av Sveriges tyngsta (och jag tänker inte bara på Fat Mammy Brown) artister, som just gått bort. Du finns kvar ändå hos oss, Brita Borg!

Det tråkigare och det roligare hos Estby Media

Plockat ihop papper till revisorn nu på morgonen. En av de tråkiga sakerna med att vara sin egen. Men skönt att ha en revisor som tar hand om det som är ännu tråkigare. Nej, nu ska jag göra något som är roligare: Skriva!

onsdag 5 maj 2010

Stockholm ler


Idag har stan varit så här, trots små regnstänk och några gråa skyar. Men så har vi ju inte riktigt hunnit till sommaren än heller. En vackrare text om sommarens Stockholm har nog aldrig skrivits. Den andas både det vackra hos Jacques Tati och det sorglösa hos Evert Taube. Lars Forssell, förstås. Han sjöng faktiskt in den själv. Mer falskt, men också mer sant än Jan Malmsjö. Tyvärr finns den inspelningen inte på Youtube.

Paus i frilanslivet: På Frankpromenad

Tack vare Frank och hans pappa fick jag nyss en välbehövlig fikapaus. En gående sådan. Frank sov i vagnen och hans pappa och jag kryssade ihop till en promenad i Stockholms få kvarvarande gröna kilar. Det är först när man så gärna vill gå i dem man saknar dem. Men samtidigt är det så klart bra att det byggs. Människor måste ju bo någonstans. Men frågan är om hyror för tiotusentals kronor och miljoninsatser för bostadsrättslägenheter hjälper dem som behöver hemmen mest. De som kanske bara har råd med nattkvarter i en grön kil. Som håller på att försvinna. Men det behövde lyckligtvis inte Frank oroa sig över i sin vagn. Och behöver väl inte göra det än på kanske tjugo år.

Framåt i frilansandet

Skriver och skriver och skriver. Och så gästredaktörar jag lite, berömmer och bollar finfina texter. Tryckerikollat lite också i ett sammanhang. Det går framåt. På flera håll och sätt.

tisdag 4 maj 2010

Det går att bli klar med en bok!

Jag har sagt det förut. Men det tål att upprepas: Det går att bli klar! Läs bara här på Aino Trosells blogg. Det har hänt att jag längtat dit.

Författare saknar inte idéer

Imorse fick jag ny energi till en bokidé jag burit på ett tag. Man skulle kunna tro att det tuffaste för författaren är att komma på saker - "Var får man allt ifrån?". Men så är det inte. Det svåra är att få alla idéer som snurrar i huvudet förverkligade. För författare är du inte om du saknar idéer. Då har du ju inget att berätta och ska inte förvänta dig att folk ska ägna tid åt att läsa det heller. Det tuffaste är alltså att få dem på papper, nöta stol och tangentbord. Och framför allt göra klart. Och göra det så bra att det tilltalar bokförlag och läsare.

Bio på arbetstid

I eftermiddag ska jag på pressvisning av en ny film. Trevligt att gå på bio på arbetstid. Ska skriva en recension till en uppdragsgivare. Frilanslivet är för jävligt. Homo Ludens, den lekande människan, som en Facebookvän och kritikerkollega benämnde skrået igår.

måndag 3 maj 2010

Stockholm i mitt hjärta


Jag är inget Jöbackfan, men det här är svårslaget. Eller vad säger ni?

Veckan igång

Veckan är igång med tvättstuga och en godkänd vers till en uppdragsgivare. Nu ska jag ösa på med skrivandet igen. Efter att ha lagat mig och U lunch.

söndag 2 maj 2010

Söndagsbilden: Mänsklig matematik



Mänsklig matematik

Det kan ju tyckas att om vi är två
mest sluter oss och bryr oss om varandra.
Men kanske kan man se det så ändå
att visserligen är det ingen grupp,
men två mot ett är faktiskt dubbelt upp.
En början på att innesluta andra.


Poetisk tolkning: Victor Estby


Tidigare söndagsbilder:

Snart Skarpt läge

Ni kanske undrar hur det går med antologin, Föreningen Arbetarskrivares jubileumsantologi, som jag är redaktör för? Jodå, jag har just fått ett första korr från formgivaren. Så nu ska jag läsa och författa en baksidestext.
Maffigt att känna tyngden av 220 sidor lysande skildringar av den svenska nutiden ur arbetarperspektiv. Tror och hoppas att den här boken kommer att låta tala om sig.
Skarpt läge, kommer boken att heta förresten.

lördag 1 maj 2010

Arbetarlitteraturens nya hopp

Läs här min intervju i ETC med arbetarlitteraturens nya hopp, Jenny Wrangborg. Kallskänka och poet, som Göran Greider utsett till Susanna Alakoskis, Elsie Johanssons och Moa Martinsons arvtagare.